Portada

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar.
701.607 articles
1.258 participants actius

Col·labora-hi

Viquipèdia
L'enciclopèdia lliure que tothom pot editar

Rossini Marilyn.jpg
Article del dia
El ronc, en el món animal, és una vocalització emesa per alguns fèlids i vivèrrids. Aquest so de baixa freqüència és produït tant a l'expiració com a la inspiració i apareix des dels dos dies de vida. El mecanisme que produeix el ronc encara no està ben explicat, però la teoria dominant és que el so és generat per contraccions dels músculs de la laringe provocades per una oscil·lació neural i que fan vibrar les cordes vocals. La possibilitat que un fèlid ronqui o no també és objecte de debat, especialment pels grans fèlids de la subfamília dels panterins. El gat domèstic pot roncar tant de plaer com de patiment, de manera que el significat d'aquesta vocalització de contacte és poc evident. A la natura, el ronc sovint es restringeix en gran part a les relacions mare-cries. Alguns autors l'han comparat al somriure i el seu rol en les comunicacions amb altres gats o amb els humans és essencial. Hi ha una teoria que defensa les capacitats curatives del ronc. - Vegeu informació sobre la imatge

Ronc

Rossini Marilyn.jpg

El ronc, en el món animal, és una vocalització emesa per alguns fèlids i vivèrrids. Aquest so de baixa freqüència és produït tant a l'expiració com a la inspiració i apareix des dels dos dies de vida. El mecanisme que produeix el ronc encara no està ben explicat, però la teoria dominant és que el so és generat per contraccions dels músculs de la laringe provocades per una oscil·lació neural i que fan vibrar les cordes vocals. La possibilitat que un fèlid ronqui o no també és objecte de debat, especialment pels grans fèlids de la subfamília dels panterins.

El gat domèstic pot roncar tant de plaer com de patiment, de manera que el significat d'aquesta vocalització de contacte és poc evident. A la natura, el ronc sovint es restringeix en gran part a les relacions mare-cries. Alguns autors l'han comparat al somriure i el seu rol en les comunicacions amb altres gats o amb els humans és essencial. Hi ha una teoria que defensa les capacitats curatives del ronc.Discobolus in National Roman Museum Palazzo Massimo alle Terme.JPG
Imatge del dia
Còpia romana (s. II) del Discòbol grec de Miró (s. V aC) - Vegeu informació sobre la imatge

Imatge del dia

Discobolus in National Roman Museum Palazzo Massimo alle Terme.JPG

Còpia romana (s. II) del Discòbol grec de Miró (s. V aC)


Wikipe-tan flat.svg
Projecte destacat
L'edició del 2022 del conegut viquiprojecte.
(Informació de la imatge)

Projecte destacat: Viquiconcurs còmic

Wikipe-tan flat.svg

L'edició del 2022 del conegut viquiprojecte.
(Informació de la imatge)16 de maig

Arriba a l'Iraq la vuitena tempesta de sorra des de mitjans d'abril, fenomen que paralitza el país i evidencia els efectes nefastos del canvi climàtic.


15 de maig

Bouchra Karboubi esdevè la primera dona a arbitrar una final masculina de futbol al Marroc i al món àrab.

14 de maig

Ucraïna guanya el Festival d'Eurovisió, celebrat a la ciutat italiana de Torí.


10 de maig

Per primera vegada des del 1963, Elisabet II no és present en la Cerimònia d'obertura del Parlament del Regne Unit essent el príncep Carles qui llegeix l'anomenat Discurs de la Reina amb el programa legislatiu del govern.


Arbcom ru editing.svgTendències


Avui fa 15 anys
Avui fa 60 anys
Mor Gabriele Münter, pintora alemanya del moviment expressionista alemany (n. 1877).
Avui fa 75 anys
Neix Mercè Company i González, escriptora de llibres infantils i juvenils.
Avui fa 80 anys
Neix Joaquima Alemany i Roca, advocada i política catalana, senadora i diputada al Congrés i al Parlament de Catalunya.
Avui fa 110 anys
Neix Kati Horna, fotògrafa anarquista que treballà com a artista surrealista i com a fotoperiodista (m. 2000).